Hagyományos fegyverek

A Wing Chun Kung Fu-ban 2 fegyver technikáinak elsajátítása szerepel: a hosszúboté és a kantoni pillangókéseké. Ugyanazokat az alapelveket és technikákat használva a fegyver a kar meghosszabbításává válik. Bár a fegyverek megfelelő használata régen az önvédelem fontos részét képezte, a modern időkben természetesen már senki nem jár az utcán bottal, vagy karddal. Ennek ellenére a mai napig is fontos gyakorlati szerepe van e fegyvereknek a Wing Chun-ban, mert a velük való tréningezés nagyban fejleszti a pusztakezes technikákat és készségeket is, nagy hasznot hajtva ezáltal a gyakorlóknak. Alapvetően a hosszúbot a Wing Chun férfi, a pillangókés pedig a Wing Chun női fegyvere, habár mindkét nem elsajátíthatja mindkét fegyver technikáit.

Look Dim Boon Kwun "Hat és fél pontos bot" (hosszú bot)

A hosszúbot egy 262 cm hosszú rúd, melynek egyik vége szélesebb, mint a másik, így a patkányfarok elnevezést kapta. A legenda szerint Chi Shin mestertől került a Wing Chun rendszerbe a bottechnika: Chi Shin mester átadta tudását a Vörös Bárka matrózának, Leung Yee Tai-nak, aki pedig a színtársulat egyik színészének, Wong Wah Bo-nak tanította meg a bottechnikákat. Wong Wah Bo ezért cserében Wing Chun-ra oktatta Leung Yee Tai-t. Ők ketten fejlesztették ki közösen a Shaolin bottechnikákból, a 7 alapmozdulatból álló 6 és fél pontos Wing Chun hosszúrúd technikát (Look Dim Boon Kwun). Aki megfelelően tudja használni a hosszúbotot, annak nem okoz gondot a többi hosszú fegyver használata sem.


Bart Cham Dau "Kard nyolc vágása" - a kantoni pillangókés

Két széles pengéjű rövid kard a bart cham dau. A legenda szerint Yim Wing Chunnak volt egy barátnője, Miau Tsui Fa, aki Mau Hin lánya volt. Miau Hin a kantoni pillangókés mestere volt és lányának adta tovább tudását, miután el kellett menekülniük a Shaolin kolostorból. Miau Tsui Fa megtanította a pillangókés technikákat Yim Wing Chunnak, aki ezért cserében Wing Chunra (az akkor még névtelen stílusra) oktatta őt.