Formagyakorlatok

 

A Yip Man nagymester által tanított Wing Chun három pusztakezes formából, egy fabábu-formából és két fegyveres formából áll. Fontosak még továbbá a rávezetô és tapadóskéz gyakorlatok, melyekbe illesztve a formák mozdulatai a hatékony önvédelmi készségek alapját adják. Tulajdonképpen ezek segítségével tanulja meg a gyakorló a formákban lévô mozdulatok helyes használatát.

 Siu Nim Tao, "Kis ötlet"

Az első forma a Wing Chun legalapvetőbb kézmozdulatait tartalmazza; erre építi a gyakorló Wing Chun készségeit. A forma 108 mozdulatból áll, melyeket az alapállásból, a "lóállásból" kell végrehajtani, a csípő fordítása, és az állás változtatása nélkül. A gyakorló így tanulja meg ellazítani a testét, és a gyors, kicsapódó ütéseket, valamint a megfelelő stabilállás elérését és megtartását. Sokan szertnének gyorsan túlépni ezen a formán, de a gondos gyakorlók azt tapasztalják, hogy minél többet gyakorolják ezt a formát, annál több lehettőséget fedeznek fel benne és annál több, addig "rejtett" alkalmazást. Emiatt fontos, hogy nagy pontosággal, valóban készség szinten, és ne csak ismeret szinten tudjuk ezt a formát és a hozzá tartozó technmikai repertoárt is.

wain

 Chum Kiu, "Hídkeresés"

A második forma megtanítja az állás fordítását, így az irányok, a távolság változtatását, és az ütőerő növelését is. Neve arra utal, hogy olyan technikákat is tartalmaz, amelyekkel képesek vagyunk a "hídépítésre", vagyis kontaktusba tudunk kerülni ellenfelünkkel, hogy alkalmazhassuk a tapadós kezeket, és ezzel egy olyan hatékony fegyvert ad a kezünkbe, amelynek méltán köszönheti a Wing Chun a hírnevét. A Cham Kiu forma megtanít továbbá kétféle rúgást és a lépést is.

cham_kiu_alkalmazas_k

Cham Kiu alkalmazás

 Biu Tze, "Repülő ujjak"

Az utolsó pusztakezes formát, a Biu Tze-t régebben csak a legközelebbi tanítványoknak adták tovább. Előretörő, energikus formának látszik, de a felszín alatt a gyakorló különleges készségeket tanul, mint például az ízületi energia felhasználása ("rövid erő"), a húzó-toló erők semlegesítése és a "hídlopás". Manapság e formát egy kissé misztifikálták, de az igazság az, hogy nincs ebben sem semmi misztikus. Tulajdonképpen a Wing Chun gyakorló az első két forma (Siu Nim Tao és Cham Kiu) technikai anyagával küzd az esetek 99 %-ban, és csak akkor használja a Biu Tze forma anyagát, ha valamit nagyon elrontott korábban és emiatt igen szorult helyzetbe került. Épp ezért,i dőnként szokták elsősegély formának is hívni a Biu Tze-t.

yuzge-biu_jee

 A fabábu forma

Habár a tanítvány már a gyakorlás kezdetén elkezdheti a fabábú használatát az alkar megerősítésére és a technikák begyakorlására, létezik rá egy 108 mozdulatból álló gyakorlatsor is. A forma sok kilépéses technikát, alacsony rúgást és jellegzetes Wing Chun technikát.tartalmaz. Tulajdonképpen a fabábú egy ideális gyakorló eszköz a Wing Chun-ban. Soha nem hiányzik, nem fáradt, és mindik kész egy kis gyakorlásra.

sifu_fababuval-k

 Fegyverek

Két fegyveres forma, a "Hat és fél pontos bot-, illetve a "Kard nyolc vágása" egészíti ki a pusztakezes Wing Chun-t. Ugyanazokat az alapelveket és technikákat használva a fegyver a kar meghosszabbításává válik. Bár a fegyverek megfelelő használata régen az önvédelem fontos részét képezte, a modern időkben természetesen már senki nem jár az utcán egy két méter hatvan centiméteres bottal, vagy épp két széles pengélyű rövid karddal. Ennek ellenére a mai napig is fontos gyakorlati szerepe van e fegyvereknek a Wing Chun-ban, mert a velük való tréningezés nagyban fejleszti a pusztakezes technikákat és készségeket is, nagy hasznot hajtva ezáltal a gyakorlóknak. (A fegyveres formákról részletesebben itt.)