Alapelvek


Mivel egy nő fejlesztette ki, a Wing Chun mindig azt feltételezi, hogy az ellenfél nagyobb és erősebb nálunk. Éppen ezért előnyben részesíti a gyors és stabil struktúrát a fizikai erővel és sebességgel szemben. Fontos továbbá ,hogy ahelyet, hogy egyes technikákra koncentrálnánk (persze gyakorolni azért kell őket), inkább bizonyos alapelveket követünk, amik minden harci helyzetben működnek. Számos alapelvet a mindennapi életben is felhasználhatunk.

A középvonal elve

A középvonal egy képzeletbeli vonal, amely a fejtetőtől a gát izomig húzódik, és alapjául szolgál a Wing Chun harci stratégiájának. Mivel e vonal mentén számos életpont található, a gyakorló mindig az ellenfele középvonalát támadja, míg a sajátját igyekszik a lehető legjobban védeni. A középvonal figyelése a fejlődés minden szakaszában fontos.

kozeptengely

Az ellenfél középvonala, a test függőleges felezőinek találkozási pontjában található.

A gazdaságos mozgás elve

Ahelyett, hogy látványos és furcsa nevű technikákra pazarolná az erőt, a Wing Chun az egyszerűségre és a hatékonyságra épít. Bármilyen szinten legyen is, a gyakorló mindig arra törekszik, hogy a legegyszerűbben és a leghatékonyabban támadja ellenfele középvonalát és középtengelyét. Nincsenek látványos körives ütése és rúgások, csak rövid gyors mozdulatok.

pak_dar_k

Egyenes vonalú elvezetés (pak sau) és vissza támadás

Blokkok helyett fedezék

Sok harcművészet azt tanítja, hogyan blokkoljunk különböző technikákat. A Wing Chun gyakorló megtanulja, hogyan fedezheti testének nyitott részeit megfelelő testhelyzettel és kézmozgással. Habár nem tudhatod, mivel fog támadni az ellenfél, megfelelő testhelyzettel csökkentheted a lehetőségeit, és a kezeiddel megállíthatod, bármivel is támadjon. Tulajdonképpen ezek a testhelyzetek - poziciók - adják az erejét a technikáknak, és ezért használhatók jól egy erősebb támadó ellen is.

kwan_sau_k

A kezek mindig fedezik az egész testet

Az egyidejű támadás és védekezés elve

A Wing Chun igyekszik kombinálni a védekező mozgást egy támadó mozgással, vagy olyan támadást használ, amivel egyidejűleg véd is. Ilyen módon a Wing Chun strukturálisan gyorsabb azoknál a stílusoknál, ahol először csak védenek, és utána támadnak vissza. A különböző rávezető gyakorlatok és a tapadós kezek segítik a tanulót e készség kifejlesztésében.

tan-dar_k

kontra_uts_k

pon_sau_-_won_sau_k

A tan-dar tipikus esete az egyigejű védésnek és visszatámadásnak

A kontra ütés a legegyszerűbb védés, amely egyúttal támadás is

A chi sao az egyik legjobb készségfejlesztő gyakorlat a Wing Chun-ban

A kontaktreflexek (bőr reflexek)

A kéz valójában gyorsabb, mint a szem, és a szemed becsaphat. A Wing Chun-ban a gyakorló kifejleszti karjaiban a tapintóérzékelést, ezáltal megérzi az ellenfél nyitásait, és az érkező támadásokat. Ezenkívül amikor a gyakorló kontaktusba kerül ellenfelével (ezt nevezzük hídépítésnek), minden mozgásra azonnal tud reagálni, ahelyett, hogy először megérezné a mozgást, megfigyelné, mi is az, eldöntené, mit reagáljon, és végül mozdulna. A kontaktreflex kitartó tapadóskéz-gyakorlással fejleszthető ki.

tan-bon_1_k

tan-bon_2_k

tan-bon_3_k

A Wing Chun egyik legfontosabb elve, alkalmazkodj az ellenfeled erejének irányához (amit a kontaktreflexen keresztül érzel meg)

Az ellenfél egy egyenes ütésel támad (1. kép ), egy tan- darral hárítunk, (2. kép), majd mivel oldal irányba nyomja a kazünket, engedve az erõhatásnak bonsauba fordítjuk a tan saunkat (3. kép).

A csapdába ejtés elve

Lo Man Kam mester szerint: "Megütni valakit könnyű. Azt elérni viszont, hogy téged ne üssenek meg, igen csak nehéz." A Wing Chun gyakorló gyakran képes egyetlen kezével az ellenfél mindkét karját kontroll alatt tartani, s így van egy szabad keze a támadáshoz is. Ez a technika a csapdába ejtés. A tapadóskéz a legjobb módja a csapdába ejtés begyakorlásának.

lezaras_k

Egy kézzek kontroláljuk a kettőt, és még van egy kezünk ütni is.

Tapadós kezek

A tapadóskéz-gyakorlat (chi-sao) a Wing Chun ékköve. Ez tanítja meg, hogyan ültessük át a gyakorlatba az alaptechnikákat és alapelveket. A tapadóskéz (Chi Sao) segítségével megtanulunk gyorsan és természetesen reagálni a harc folyton változó körülményeire, az ellenfél kiszámíthatatlan mozdulataira. Természetesen a chi-sao nem valamiféle misztikus csoda, hanem egy gyakorlat amely megfelelő gyakorláson keresztül fejti ki jótékony hatását.

A chi sao a Wing Chun kung-fu egyik leg jellegzetesebb gyakorlata

Rúgások, lábmunka és a test egysége

A magas rúgások kevésbé stabil állást eredményeznek, s ráadásul a megteendő út hossza miatt lasabbak is mint az alacsonyak. A Lo Man Kam mester által tanított Wing Chun-ban sosem rúgunk csípőmagasság fölé, és gyakran támadjuk az ellenfél bokáját és térdét. Emellett kéztechnikákat is alkalmazunk rúgás közben, mert ha a test egységben mozog, sokkal nagyobb erőt tudunk kifejteni és ha több fronton támadjuk ellenfelünket akkor a figyelme is megoszlik és nagyobb az esélye egy találatunknak.

rugas_-__huzas_k

Karfeszítés és taposó rúgás. Egy igazán kellemetlen kombináció

Lazaság és korlátlan alkalmazhatóság

A gyakorló számára a tapadóskéz-gyakorláson és a rávezetô gyakorlatokon keresztül a Wing Chun személyre szabott lesz, figyelembe véve fizikai és szellemi tulajdonságait és azok határait. Megtanulja, hogyan használja fel a kevés számú technikát számtalan önvédelmi helyzetben, miközben elméjét nyitva tartja, hogy képes legyen váltani, ha szükséges. Fontos, hogy a Wing Chun-ban nem kombinációkat és szituációkat tanulnak elsôdlegesen a gyakorlók, hanem az érzésüket, az érzékelésüket fejlesztik, és a kontra reakciókat, melyek mindig abban az adott pillanatban alakulnak ki, a pillanatnyi helyzetnek megfelelően.