Az iskoláról

A kezdetek
Az első klubunk 1990-ben alakult Budapesten, majd 1992-ben, Sifu Tóth Zoltán és vele együtt a klub is leköltözött Szegedre. Egészen 2002-ig nem igazán gondoltunk bővítésre, nem nyitottunk új klubokat, megelégedtünk a szegedi csoport létezésével. Ekkor azonban Sifu a kínai Lo Man Kam nagymester személyes tanítványa lett, és innentől fogva az iskola tudatosan építkezni kezdett. 

Előbb Budapesten indítottunk egy új Lo Man Kam Wing Chun osztályt, majd Szekszárdon, Pécsen, Győrben, és Rúzsán. Ma már az országhatáron túl is vannak csoportjaink, és ezek is igen dinamikusan fejlődnek.

Külföld
Romániában, Nagyváradon van egy osztály.

Új instruktorok képzése
Mivel a Lo Man Kam Wing Chun egyre népszerűbb, de pillanatnyilag kevés a képzett oktató, instruktorképzési programot indítottunk Budapesten. (Erről a programról bővebben az Instruktorképzés menüben olvashatsz.)

Folyamatos fejlődés
 

A tanítványok és az oktatók fejlődését nagymértékben segíti, hogy nem csak Sifu Tóth Zoltán és egy-egy tanítványa utazik ki rendszeresen Kínába  (R.O.C., Taiwan, Taipei) tanulni, hanem  rendszeresen Magyarországra jön Lo Man Kam nagymester, és nyílt, hétvégi szemináriumot tart, ahol minden érdeklődő részt vehet. A további 4-6 napban a nagymester rendszerint az oktatókat (instruktorokat) oktatja a szegedi központban.


Versenyzés
Mivel a Wing Chun az utcai támadásokra készít fel, (ahol a támadó szinte bármit bevethet ellenünk), és nem a szabályok szerinti, kesztyűs küzdelemre (ezekre a versenyekre speciálisan kell készülni, és ez sok időt vesz el a tréningekből), eddig csak ritkán jártunk versenyekre.  Mivel a Magyar Kung-fu Szakszövetség vezetői felvetették, hogy a versenyeken lehetne külön „Wing Chun formagyakorlat” kategória, a közeljövőben várhatóan több Országos illetve Magyar Bajnokságon is részt veszünk majd.

Chin-Na
Alapvetően a Wing Chun stílusok mindegyikében van valamennyi Chin-Na (ízületfeszítések, idegpont technikák, stb.) de a Lo Man Kam Wing Chun a szokásosnál sokkal több ilyen technikát használ. Nálunk az ízületfeszítések, idegpont nyomások ugyanolyan gyakori elemei a technikáknak, mint az ütések és rúgások. Ennek oka, hogy Lo Man Kam nagymester a Taiwani katonai akadémián (ahol oktatott is) sokat tanult egy Chin-Na mestertől, és a tőle tanultakkal kiegészítette az általa gyakorolt Wing Chun-t.

 

Police kung-fu 

Mivel Lo Man Kam nagymester rendszeresen kap felkérést speciális rendőri alakulatok oktatásra,  (Swat Team, FBI, NBI, stb.) ezértkidolgozott a Wing Chun alapján egy olyan képzési rendszert, speciálisan nekik, amelyben az általuk eredményesen használható technikákat tartalmazza. Mivel ezek a technikák is az ő Wing Chun-ján alapszanak, azokat minden instruktor tanulja, és oktatni is tudja.