Si-fu Tóth Zoltán


Az Iskola vezetője


Si-fu Tóth Zoltán, (az iskola vezetője) 1985-ben kezdett el Shaolin kung-fuval foglalkozni, majd, 1988-tól tanulja a  Wing Chun kung-fut. Először, Cheng Kwong nagymester rendszerét tanulta, a Chi Shim Wing Chunt.

Abban az időben Wing Chun egyik magyarországi képviselője Végh János volt, aki a német mestertől, sifu Lotar Hirneistől és a sifu Klaus Pertltől tanult. A két német mester rendszeresen (évente 1-2 alkalommal) 

Magyarországra látogatott, és szemináriumot, edzőtábort tartott a helyi,, lelkes gyakorlóknak. 1991-ben, ismeretlen okok miatt, Végh János megszakította a kapcsolatot a két német sifuval, és a magyar csapat ekkor a szintén német Walter Block mesternél folytatta tanulmányait.  Eközben, Végh János úgy döntött, hogy nem tanulja a továbbiakban a Wing Chunt.  Három vezető oktató (Kiss Kálmán, Tóth Zoltán Demjén István) vette át a helyét és Walter Block sifu rendszerét tanulta, illetve oktatta 1999-ig, azaz 8 évig. 


Sajnos, mivel sifu Walter Block idős kora miatt a további képzést nem tudtuk megoldani,  muszáj volt váltani. Ekkor az iskola, már Hsiung Hsiung Tao nevet viselte, és annak vezetője, sifu Tóth Zoltán kapcsolatba lépett sifu Wilhelm Blechhel, az Európai Lok Yiu Wing Chun Kung Fu szervezet vezetőjével. Sajnos 3 évvel később, sifu Wilhelm Blech visszavonult az oktatástól és átadta az iskolák felügyeletét, az egyik perzsa származású tanítványának. Ez a tanítványa úgy módosította az oktatást és a kapcsolatokat a különböző iskolák és az oktatók között, hogy hét Magyar oktató úgy döntött, a továbbiakban nem akar tőle tanulni, inkább külön válik a szervezettől. 

Ezt követően, sifu Tóth Zoltán megkereste a Taiwanon élő, híres Lo Man Kam nagymestert, (az elhunyt Yip Man nagymester unokaöccsét), és kérte a mester tanítsa őt. A nagymester meghívta magához sifu Tóth Zoltánt, és háromheti ott tartózkodás után, elfogadta őt tanítványául. 


Természetesen ez a három hét, amíg sifu a nagymester házában lakott, és az iskolájában gyakorolt minden nap, csak egy jó kezdet volt. Azóta is folyamatos a kapcsolat, a sifu rendszeresen kiutazik Lo Man Kam nagymesterhez egy-egy hónapra, hogy ott, helyben, az ő iskolájában, a kínai tanítványaival közösen tanulja a stílust, és Lo Man Kam  nagymester is rendszeresen jön Magyarországra, hogy szemináriumokat tartson az itteni diákoknak, és minden érdeklődőnek.


Azon oktatóknak, akik jól dolgoznak, lehetőségük nyílik, hogy egy-egy alkalommal elkísérjék sifu Tóth Zoltánt Tawani útjára, és ők is ott, a nagymester iskolájában tanulhassanak egy hónapig.


Az iskola központja Magyarországon, Szegeden van, de dinamikusan fejlődik, és több osztály (klub) van már Magyarország területén is, és külföldön (Romániában) is.