Si-Jo Lo Man Kam

Lo Man Kam nagymester 1950-től, tíz évig tanult Wing Chunt Hong Kong-ban, nagybátyja, Yip Man nagymester harmadik (Leung Sheung, Lok Yiu, Lo Man Kam) tanítványaként.
Mivel az iskolában egyre több diák lett és Yip Mannak több csoportja is volt, időnként megbízta valamelyiküket, hogy oktasson, s így az ő felügyelete és irányítása, tanácsai mellett tanulták meg, hogyan is kell oktatni, átadni a Wing Chun-t.
Mivel Yip Man korábban a Tajvanra menekült Kínai Köztársaság kormányának egyik magas rangú rendőr-, és egyben kiképző tisztje volt, 1960-ban arra kérte Lo Man Kam mestert, hogy Tajvanra menve a katonai hírszerzésnél szolgáljon. Lo mester természetesen teljesítette nagybátyja és egyben sifu-ja kérését és átköltözött Hong Kongból Taiwanra ahol azóta is él és oktat. 

Lo Man Kam világszerte ismert és elismert mester, és a legnagyobb Wing Chun szaktekintély Tajvanon. Nyilvános iskoláját 1975-ben nyitotta Tajvan fővárosában Tajpejben, hogy teljesítse mestere kérését, és elterjessze az ő Wing Chunját szerte a világon. Tudásának és a Wing Chun tanítás szeretetének köszönhetően számos külföldi is érkezik folyamatosan a Tajvani iskolába, hogy csatlakozzon az ott tanuló kínaiakhoz, akik között nem ritka az olyan tanítvány sem aki valamely más stílusnak (Tai Chi, Mantis, Taekwon-do, stb.) már mestere. 

Az elmúlt harminc év alatt több, mint kétezer tanítványt tanított az Egyesült Államokból, Kanadából, Panamából, Brazíliából, a Dominikai Köztársaságból, Angliából, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Svájcból, Romániából, Dániából, Belgiumból, Magyarországról, Spanyolországból, Ausztriából, Izraelből, Szaúd-Arábiából, Japánból, Koreából, Indonéziából, Indiából, Thaiföldről, Malajziából, Szingapúrból, Új-Zélandról, Ausztráliából, Írországból, Mexikóból, Dél-Afrikából, Madagaszkárról, Tajvanról, Hong Kong-ból, és Makaóról. Összesen 35 országból, mind a hat kontinensen. 

Érdekesség, hogy minden évben néhány hetet elutazik a Brunei szultánhoz (a világ leggazdagabb embere) és őt valamint az öccsét oktatja Wing Chun-ra. Jelenleg is tanít harcművészetet a Tajvani Rendőrségnék és a különleges alakulatoknak. 

Meghívott oktatóként képezte továbbá a Hong Kongi, a Virginiai, a Francia, az Angol és a Svájci rendőrség tagjait is. Nemrégiben jelent meg egy könyve és egy videó kazettája a rendőrségi közelharcról, melyekben bemutatja, hogy a különbözô pusztakezes és fegyveres támadások ellen, hogy lehet puszta kézzel védekezni. A sifu egyébként a normál Wing Chun oktatás esetén is gyakran használja a különböző támadó eszközöket (kés, tonfa, baseball ütő), hogy szemléltesse, hogyan lehet a puszta kezünkkel védekezni ezek ellen, illetve miért úgy kell csinálni egy-egy technikát. S, hogy mennyire hatékony a sifu oktatása, azt ékesen bizonyítja a tanítványai által nyert érmek és kupák nagy száma is.

Jelenleg Lo Man Kam Wing Chun iskolák a következő országokban vannak:

Ázsiában: Tajvan, Hong Kong, Japán, Új-Zéland
Amerikában: USA
Európában: Svájc, Németország, Franciaország, Ausztria, Norvégia, Olaszország, Magyarország, Románia, Izrael


Sifu Lo Man Kam rendszeresen tart nyilvános szemináriumokat, ahol nem csak a Wing Chun technikáit mutatja be és gyakoroltatja a résztvevőkkel, hanem annak elméleti hátteréről, taktikájáról is beszél. Tanítványait arra ösztönzi, hogy ne csak a "hogyan"-t, hanem a "miért"-et is tanulják meg. Ne csak vakon ismétlő, a gyakorlatokat végrehajtó emberek legyenek, hanem gondolkodó, elemző harcművészek. 2003. tavaszán (március - április) Magyarországra is ellátogatott, és egy nyílt szemináriumot tartott, ahol több Wing Chun (W.T., V.CH., stb.) és más harci művészetet gyakorlója is részt vett.
Érdekes interjút olvashatsz Lo mesterrel itt.